PREZI.com-post

Egyre több ember-, és környezetbarát cég működik hazánkban is, ennek egyik éllovasa a PREZI. Legendás nagymező utcai épületükben nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatudatosság valósul meg, hanem arra is ügyelnek, hogy mennyi csomagolás kerül be az épületbe, s ennek minimalizálásával már a bemenő oldalon csökkentik a hulladékok mennyiségét.

 

közösségi komposztáló kas

3 éve kezdtek bele a konyhai zöld javak (hulladékok) külön gyűjtésébe és komposztálásába, mert az Apacuka éttermükben keletkezett konyhai nyesedékek, zöldség-, és gyümölcsmaradékok, a sok kávézacc komoly mennyiséget tett ki és sajnálták is e javakat a kukába dobni. Ekkor épült udvarukon, a kávézóasztalok közötti kis zöldfelületen, ez a furcsa és mindenkinek szemet szúró építmény, a mogyoróvesszőkből font komposzt kas.

közösségi komposztáló kas zöld hulladék

Azóta eltelt 3 év és a komposzt kas sosem telt meg. Ami nem a ritka használatnak köszönhető, hanem a gyors komposztálódásnak, ami ebben a több mint 1 köbméteres hengerben végbemegy, főleg ha ügyelünk a megfelelő szén-nitrogén arányra (az ideális a 25-30:1 arány a szén javára: komposzt kisokos letölthető), amit a Prezi esetében faforgács és némi szalma biztosított. Több alkalommal termeltek ki érett komposztot a kasból, amit a virágágyásoknál egyből fel is használtak. Így nemcsak több mint 1 tonna hulladékot spóroltak meg a 3 év alatt, de kis veteményesükben is pótolták vele a tápanyagokat. Volt mit, mert a komposztálás sosem áll meg önmagában, mindig beindít újabb folyamatokat. Aki szelektív hulladékgyűjtésbe kezd, az egy idő múlva odafigyel a kevesebb csomagolóanyag (hulladék) megvásárlására, aki pedig a komposztálás bugyraiba merül el, az hamarosan kis veteményest telepít és környezettudatos gazdálkodásba kezd, akár egy teraszon is…

Így lett ez a Prezi udvarán is, ahol a komposztáló kas mellett hamar megjelent szép sorban (szó szerint) az erősítés: paradicsom, újhagyma, bab, rukkola, saláta, menta, citromfű, snidling. Az így termelt zöldségek és fűszernövények felhasználásra kerülnek a konyhán, ezzel is lokálisabbá, fenntarthatóbbá téve az éttermet.

3 év alatt maga a mogyoróvesszőkből készült kas is komposztálódott -mivel 100%-ban természetes anyagokból készült-, így a legalkalmasabb késő őszi, téli időszakban most újjáépítették ezt a kis kerti öko „erőművet”, ami így újra az udvar dísze lett. A bontás során szó szerint félbe lett vágva a komposztáló tér, s jól kivehető, hogy a bedobált zöld javak pillanatok alatt átalakulnak és hasznos tápanyag válik belőlük. Szagnak és rágcsálóknak pedig nyoma sincs, mert aki jól kezeli a komposztálóját, annak ezek ismeretlen fogalmak.

közösségi komposztáló kas zöld hulladék

Így néz ki egy 3 éve használt komposztáló kas félbe vágva 🙂 Középre, a legmagasabb oszlopba kerül a komposztálandó zöld hulladék, ami itt a felső 15 centit leszámítva már mind televénytalajjá, avagy komposzttá alakult!

közösségi komposztáló kas zöld hulladék

A felszín alatt 10-15 centire már csak a tojáshéjakat és a gyümölcsök magvait találjuk meg.

 

Ez a gyakorlat tehát a körforgásos gazdaság (circular economy) kicsiben, ahol a környezettudatosság és a praktikum találkozik. Kevesebb hulladék (és a hulladékszállítási díj), több tápanyag, ízesebb zöldségek és egy igazi ökológiai „hotspot” az udvarunkon, amit mind az emberek, mind pedig a beporzást végző rovarok is imádnak.

A Greenius célja, hogy minél több helyen épüljenek komposztáló kasok, melynek pozitív hatásait mind az oktatási intézmények, városok (közparkok), lakóközösségek, mind pedig a ember-, és környezetbarát vállalkozások megtapasztalhatják:

  • egyre kevesebb zöld hulladék kerül a kukába, csökken a hulladék mennyisége,
  • nő a saját kezűleg előállított, tápanyagban gazdag táptalaj mennyisége,
  • helyben, biztonságosan tudunk zöldséget termelni, veteményesünk kevésbé lesz víz-, és tápanyag igényes,
  • a komposztáló kas igazi dísze lesz parkunknak, udvarunknak, s fél órás ismeretterjesztést lehet mellette tartani ökológiáról, veteményezésről, s a komposztálásról,
  • elmondhatjuk, hogy gondolunk a jövőre, ezen vállalásunkat beépíthetjük felelősségvállalási (CSR) programunkba, vagy fenntarthatósági jelentésünkbe.

közösségi komposztáló kas zöld hulladék közösségi komposztáló kas zöld hulladék

Komposztáló kas összeállítási útmutató 2017

KOMPOSZTÁLÁS A-Z-ig – A Greenius komposztálási kisokosa

Plakát letölthető innen: https://greenius.hu/index.php/kiadvanyok/

További információk:

Hankó Gergely
fenntarthatósági és zöldkommunikációs szakértő
GREENIUS
GreenBook
LinkedIn
06 30 314 7550
gergely@greenius.hu