2016-08-15

Rólunk

 

Közel egyszerre, csupán néhány hónapos különbséggel távoztunk korábbi munkahelyeinkről és szinte azonnal egymásra találtunk. Adott volt tehát két lelkes szakember, akik régóta ismerték és elismerték egymás szakmai tevékenységét, innen pedig a történet folytatása könnyen kitalálható. A Greenius ötlete Sárosi Eszter fejéből pattant ki, de a megvalósításba már közösen vágtunk bele. Olyan szolgáltatások kidolgozása volt a célunk, melyek túlmutatnak a megszokott hulladékgazdálkodási tanácsadáson, a nyilvántartás-adatszolgáltatás-engedélyezés minimum követelményein. Partnereink és mi magunk is többet akarunk tenni a környezet védelméért és a fenntarthatóságért nem csupán a hulladékgazdálkodás, de az oktatás és a társadalmi felelősségvállalás területén is. Erősségünk, hogy ehhez nem csupán a saját szakértelmünkre támaszkodunk, hanem a legjobb szakemberek bevonásával oldjuk meg a legbonyolultabb feladatokat is. A Greenius márkanév minőségi, komplex tanácsadói szolgáltatásokat jelent, olyan üzletet, mely mindkét fél számára jövedelmező és eredményes.

Sárosi Eszter

Mélyen elkötelezett vagyok a hulladékgazdálkodás és a fenntartható fejlődés iránt. Kizárólag körülményes elnevezésű szakképzéseken vettem részt, így lettem környezetgazdálkodási agrármérnök hulladékgazdálkodási szakirányon (2006, TSF-MVKK) és jogi szakokleveles környezetvédelmi szakember (2012, ELTE-JTK). A szakmai alapokat családi hulladékkereskedő kisvállalkozásunkban sajátítottam el, majd a diploma megszerzését követő 9 évben a hulladékipar érdekképviseleti feladatait láttam el a HOSZ ügyvezetőjeként, számos ma hatályos jogszabály megalkotásában aktív véleményformálóként vettem részt.

A Greenius partnereit segítem a jogszabályoknak való megfelelésben, a legmegfelelőbb hulladékkezelési megoldások és partnerek felkutatásában, közreműködök az optimális hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításában. Találkozhattok velem előadóként konferenciákon, céges továbbképzéseken vagy a szakképzésben tanárként, vizsgabiztosként egyaránt. Szívemen viselem a környezetvédelmi szakképzés sorsát és alkalmanként a környezetvédelmi szakképzés jogi hátterével is foglalkozom. Alapítója és elnöke vagyok a Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesületének, felkért szakmai tanácsadóként közreműködöm az inGreen magazinnál.

2011.10.11. Portrék a ZIP Magazin Zöld Ipar részére. Fotó: Kovács Bence

Hankó Gergely

Idegenforgalmi menedzserként és közgazdászként (2006) végeztem első körben, de már a turizmus területén is az öko-, és falusi turizmus érdekelt a legjobban. Ezért is folytattam tanulmányaimat természetvédelmi mérnökként (2009). Közben 10 évet dolgoztam az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing vezetőjeként, ahol több zöld projekt szóvivőjeként álltam folyamatosan a média rendelkezésére, illetve komplett projektkoordinációt végeztem a projektek tartalmi fejlesztésétől kezdve a megvalósításig.

Az utóbbi időben egyre több cég zöldítésében vettem részt, ezért 2015 márciusában elvégeztem az ISO 14001 belső auditori képzését, hogy megismerjem egy vállalat miként tudja tevékenysége, folyamatai során a minimálisra csökkenteni a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, továbbá hogyan tud összhangba kerülni az alkalmazott törvényekkel, jogszabályokkal és más környezetvédelemmel kapcsolatos előírásokkal. 2015-ben jött az új szerelem: A III. Tiszai PET Kupa. A formabontó projekt hulladékos szakértőjeként 2,5 tonna hulladékot termeltünk és szelektáltunk ki a Tisza árteréből, majd továbbadtuk hulladékhasznosító cégeknek. Most a tiszai hulladékprobléma nemzetközi megoldásán dolgozom a legnagyobb elánnal. A Vidék és a fenntarthatóság rajongójaként találtam ki és szerveztem meg a „Paraszt-Wellness” országos önkéntes programot, mely szemléletformáló, innovatív jellegének és széleskörű ismertségének köszönhetően elnyertem a Földművelésügyi Minisztériumtól a „Herman Ottó Innovátor-Díj”-at. Nagyon büszke vagyok erre a kitüntetésre!
2010-2013 között a Ma & Holnap folyóirat szerkesztőjeként próbálgathattam újságírói szárnyaimat, 2010-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja is lettem. 2017 óta pedig az InGreen Magazin szerkesztőbizottságában ténykedem. Amerikai és spanyol tanulmányútjaim, munkáim sokat tettek hozzá mai látásmódomhoz és nyitottságomhoz. Alapítója vagyok a Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesületének, és az „Aztakeservit” Értékőr Egyesület Dunaföldvárnak. Felkért szakmai tanácsadója vagyok a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsnak.

2018 márciusa óta pedig a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója lettem.

hanko-gergely (2)