Európai Hulladékcsökkentési Hét

A 2016. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR: European Week for Waste Reduction) megvalósításában és lebonyolításában közreműködő Zöld Patent Kft. kért fel minket projektmenedzseri feladatok ellátására, ami azt jelentette, hogy az előkészítés és a lebonyolítás szakmai részéért teljes körűen feleltünk. Összesen 26 szervezetnél (hatóságok, önkormányzatok és civil szervezetek körében) 62 hulladékcsökkentő akciót végeztünk el az alábbi témákban budapesti, vásárosnaményi, egri és dunaújvárosi helyszíneken:

 • “A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet a munkahelyen is!”

 • “Légy Te is válogatós: Gyűjtsük együtt szelektíven a hulladékot a munkahelyen is!”

 • “Irodák a papírfelhasználás csökkentéséért”

 • ” Akció az újrahasználat népszerűsítésére”

 • “Elektromos és elektronikai hulladékgyűjtési nap”

  hulladéklerakó üzemlátogatás

  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai a pusztazámori hulladéklerakó üzemlátogatásán

A mi feladtunk volt a résztvevők toborzása, tájékoztatása és a résztvevőknél kijelölt Zöld Mesterek (akik a helyszíni megvalósítást koordinálták és hírlevelekben értesítették a tennivalókról a kollégáikat) felkészítése az akcióhétre. A megvalósítást tanácsokkal, előadásokkal, saját készítésű plakátokkal és matricákkal segítettük, valamint 4 közreműködő munkáját koordináltuk. A plakátok annyira sikeresek voltak, több szervezet is használja őket. Ha Ti is szeretnétek a munkahelyen vagy a társasházban kifüggeszteni, Kiadványaink menüpontok alatt mindegyik letölthető.

 

kajak kenu szelektiv hulladék

Azt, hogy a szemléletformálás, a tájékoztatás mennyire fontos szegmense a hulladékgazdálkodásnak, az alábbi számok jól illusztrálják: 345 szelektív hulladékgyűjtőt helyeztünk ki, 3 komposztkast építettünk, egyet pedig felújítottunk, 9 üzemlátogatást és 2 mini-workshopot szerveztünk. 1278 iroda 6491 dolgozója értesült az akciókról, közülük 2815-en aktívan bekapcsolódtak a megvalósításba. A képződő vegyes hulladék mennyiségét 346 kg-mal (16,4 %-kal) csökkentettük, a hasznosítási céllal elkülönítetten gyűjtött hulladékok mennyiségét pedig majdnem kétszeresére növeltük.

 • Komposztálás által lerakótól eltérített hulladék mennyisége: 271 kg az akció hetében

  komposzt kas dunaföldvár mindent a komposztba

  • Szelektív gyűjtés által megelőzött mennyiség: 755 kg az akció hetében

  • Papírcsökkentés által megelőzött mennyiség: 162 kg az akció hetében

  • Elektronikai hulladékgyűjtés által hasznosításra átadott mennyiség: 3246 kg

  • Újrahasználat, csere által körforgásban tartott tárgyak mennyiség: 485 kg

Több mint ötvenen vettek részt az FM börzéjén

Így összesen a megelőzött és hasznosításra átadott mennyiség a Hulladékcsökkentési Hét keretében 4919 kg volt. Mindez egy hét alatt 26 helyszínen!

szemét vs hulladék hulladékcsökkentési hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét az Európai Bizottság LIFE+ programja által támogatott kezdeményezés, amelyet 2012 óta minden évben megrendeznek Magyarországon is. A 2016. november 19. és 27. között Európa-szerte megrendezett akciósorozat a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi középpontba: „Többet ésszel, mint csomagolással!” Mint minden évben, ezúttal is egy uniós mintaprojekt kapcsolódott az EWWR-hez, melynek hazai koordinátora az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság volt.

nem szórólap no reklám stop spam greenius