Medvékkel és kofferrel a környezet védelmében

A Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesülete (FIKSZ) egy új, környezet- és természetvédelmi foglalkoztató füzettel rukkolt elő, mellyel az óvodásokat, kisiskolásokat, illetve szüleiket és pedagógusaikat célozzák meg. Az online-, és a nyomtatott kiadvány mellett létrehoztak egy interaktív előadássorozatot is, mellyel óvodákba és iskolákba látogattak el, hogy terjesszék a környezettudatosságot.

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult projekt keretében megjelent a „BOCS! Medvés kalandok a környezet védelmében” című ingyenes, ismeretterjesztő kiadvány, mely az alábbi linkről is letölthető. A füzeten keresztül megismerhetjük Barnát és családját, akik hazánkban is megforduló barnamedvékként mutatják be környezetünk változását és a káros emberi tevékenységek negatív hatását. Teszik mindezt játékos formában és pozitív üzenetekkel, jó példákkal ellensúlyozva.

környezeti nevelés kiadvány ismeretterjesztő

A folytatólagos mese mellett színezők, ügyességi feladatok, zöld tippek, találós kérdések és csoportos munkák is várnak a nebulókra. Az ötletgazda FIKSZ bízik benne, hogy nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket és a pedagógusokat is meg tudják szólítani ezzel a kiadvánnyal. A környezeti nevelés már sok gyerek életében jelen van, de ha a felnőttektől ellentétes példákat látnak otthon, vagy a tanintézményben, akkor nem éri el célját a szemléletformálás. A siker érdekében a kiadványhoz kell némi felnőtt segítség és kalauzolás, így egy közös felfedezésen keresztül ismerkednek meg a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának fontosságával, a klímaváltozás hatásaival, vagy a tudatos vásárlás és a komposztálás praktikáival.

Nemcsak tartalmában, megjelenésében is zöld
A 28 oldalas színes kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően fenntartható erdőgazdálkodásból készült papírra (FSC), karbonsemleges nyomtatási eljárással készült. A 3000 példányban megjelenő kiadvánnyal környezetvédelmi rendezvényeken, oktatásokon és előadásokon, illetve civil szervezeteknél lehet majd találkozni. A hatékonyabb terjesztés érdekében ingyenesen hozzáférhető, letölthető PDF formátumban is: letöltési link

https://kszgysz.hu/fileok/FINAL_ONLINE_BOCS.pdf

szemléletformálás zöld naptár BOCS! greenius

Szelektív utazókoffer

A környezetvédelem házhoz jön!
A FIKSZ környezetvédelmi előadássorozata 2018. márciusában 20 alkalommal biztosított egy zöld órát tanintézményekben, hogy interaktív bemutatóval, előadás és kisfilm vetítésével, személyes élményeken keresztül terjessze a környezettudatosságot és a helyes hulladékkezelést.

A koffer tartalma:
– egy utazóbőrönd tele minden jóval,
– mini szelektív gyűjtők, feldolgozott hulladékminták,
– érdekes hulladékból készült termékek,
– komposztvizsgáló,
– ismeretterjesztő kiadványok,
– interaktív PREZI előadás.

A szelektív workshop tematikája:
– hulladék, vagy szemét?
– van-e hulladék a természetben?
– mit hova dobunk? szemléltetés a mini szelektív hulladékgyűjtőkkel,
– önvizsgálat: Mi van a táskánkban?
– egy hulladék története, kis hulladéktörténelem,
– szemétszigetek az óceánon és idehaza,
– kisfilm vetítés.

szemléletformálás interaktív előadás környezetvédelem greenius szelektív hulladékgyűjtés újrahasznosítás szemléletformálás interaktív előadás környezetvédelem greenius szelektív hulladékgyűjtés újrahasznosítás

szemléletformálás interaktív előadás környezetvédelem greenius szelektív hulladékgyűjtés újrahasznosítás

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines

A kiadvány és a foglalkozás létrejöttét a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

www.szelektalok.hu

fiatal_kornyezetvedok_fiksz_logo

További információk: info@greenius.hu