Oktatás a Petrik Szakközépiskolában

A BMSZC  Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolájában Eszter óraadó tanárként hulladékgazdálkodást és jogi ismereteket tanított a 2015/16-os tanév első félévében a hulladékgazdálkodási szaktechnikus képzésen résztvevő hallgatóknak. A tanítás mindig szép feladat és óriási kihívás, nem szólva a felelősségről, az állami hulladékgazdálkodási szakképzésben azonban különös nehézséget jelent, hogy nincsenek tankönyvek, így az oktatáshoz és a tanuláshoz szükséges anyagokat Eszter maga állította elő. „Sokszor érzem úgy, mintha csak tegnap ültem volna iskolapadban, így mindig különös élmény a katedra másik oldalán állni, de nagyon élvezem. Fontosnak tartom, hogy ne csak szimpla ismeretanyag-átadás történjen, hanem egyfajta szemléletet is közvetítsek a hallgatóim felé és beszélgessünk mindazokról a kérdésekről, melyek felmerülnek bennük a tananyag kapcsán. A Petrikben igyekeztem mindazokat a tapasztalatokat is átadni, melyeket 9 évnyi vezetői beosztásom során szereztem.”

sárosi eszter előadás hulladékcsökkentési hét szemléletformálás zöldmester képzés

Oktatóként közreműködött a Nemzeti Adó és Vámhivatal belső képzéseiben hulladékgazdálkodás témakörben, illetve Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének egyes képzéseire is szokott kapni meghívást, mint előadó. Tartott már előadást a középiskolai környezetvédelmi szakoktatóinak szervezett továbbképzésen is, valamint vizsgabizottsági tagként is szokott felkérést kapni.

Az Országos Képzési Jegyzék 2012. évi majd 2015. évi módosítását követően is szükséges volt a szakmai vizsgakövetelmények (szvk), az egyes modulok és kerettantervek módosítása, melyben korábban a feladatokat koordináló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére, 2015-ben már a Földművelésügyi Minisztérium kijelölt szakértőjeként Eszter működött közre. Több hulladékos szakképzés szvk-ját, moduljait és a Hulladékgazdálkodási szaktechnikus kerettantervét készítette el vagy társszerzőként vett részt kidolgozásukban, illetve a hulladékos szakképzések vizsgakérdés sorának összeállításában vett részt szerzőként vagy lektorként.