Tiszai hulladékszennyezés

Célunk nem más, mint felhívni a figyelmet a Tisza szennyezésére, és élő vizeink védelmének fontosságára. Mert nemcsak az óceánban vannak úszó szemétszigetek, hanem Szőke Szerelmünk, a Tisza vizében is. Amit a forrásnál a patakba engedünk, az egyszer eljut az ártereinkbe, az ivóvizünkbe, a világ óceánjaiba, onnan pedig… talán még a tányérunkra is. Az elmúlt évek PET Kupái során több tonna hulladékot és sok tapasztalatot gyűjtöttünk, melyek  továbbgondolásra és bemutatásra érdemesek. Elgondolkodtatóak.

petkupa-tiszai-hulladekszennyezes-schneider-electric

Egy felelős cég tisztaszív emberei: Schneider Electric

Szeretnénk megmutatni ezt az összetett problémát, és olyan inspiráló megoldási javaslatokat tenni, melyek reményeink szerint egyre több embert nyernek meg a Tisza ügyének. További célunk népszerűsíteni a vízi sportokat, azon belül is az evezést. Mert ez embert farag mindenkiből, kitartásra tanít és hozzásegít ahhoz, hogy csodálatos helyekre juthassunk  el. Több evezőst szeretnénk látni a Tiszán, és szeretnénk visszahozni azt a pezsgő vízi életet, ami régebben jellemezte hazánk vizeit. Kevesebb Hurghada, több vidéki-hazai turizmus! 🙂

petkupa-tiszai-hulladekszennyezes-cigandhajo

A zsákokkal megbuggyantott cigándi pethajó

A természet védelmén és a sport szeretetén kívül célunk az is, hogy közösséget kovácsoljunk a jó szándékú és tenni akaró emberek csoportjaiból. Mert ez az izgalmas és életre szóló kaland közösséget formál és egyre több embert és céget nyer meg a Tisza ügyének. Hogy az eddigi eredmények létrejöhettek, abban nagy része van a számtalan együttműködő partnernek, településnek, szakhatóságnak, támogatónak és a sok-sok lelkes zöldgalléros önkéntesnek. Köszönet nekik, köszönet nektek!

petkupa-tiszai-hulladekszennyezes-petpalack

A szemétszedés mellett megkezdődött a súlyosan szennyezett területek felmérése és lokalizálása. A hulladékmonitoringot a szervezők és önkénteseik végzik, egy mobil applikáció segítségével (Trash Out). Ezt bárki letöltheti és használhatja, így könnyen és átláthatóan kezelhetőek a helyszínek és a mennyiségek. Év közben ezekre a helyszínekre szervez a PET Kupa szemétszedő akciókat.

pet-kupa-2016-tisza-hulladekszennyezes

A PET Kupa ötletgazdája és főszervezője a Természetfilm.hu Egyesület

Csatlakozz hozzánk és legyél Te is Zöldgalléros Kalóz!