Komposztáló kas a PREZI-nél

A prezentálást forradalmasító (azóta én is szeretek előadni:) magyar cég híres tudatosságáról, gyerekbarát munkahely, a dolgozók egészséges ételeket ehetnek, de nem utolsó sorban a Prezinél a hulladékok is helyükön vannak kezelve. A szelektív hulladékok gyűjtése után, a következő lépcsőfok a konyhai zöld hulladékok (zöld javak) helybeni hasznosítása volt, melyben nagy örömmel siettünk a nagymező utcai HQ segítségére. Az udvarban kialakított komposztáló kas képes feldolgozni és tápanyaggá alakítani a cég étkezdéjében keletkező sok-sok zöldség- és gyümölcsnyesedéket, kávézaccot és veteményes hulladékait.

sardi-dani-prezi-head-of-bistro-kicsi

 

„Naponta akár több kiló konyhai zöld hulladék is kerülhet a komposztkasba, de még így is képtelenek vagyunk kimeríteni a kapacitásait. Fűszernövényeket, zöldségeket és virágokat ültettünk a kas körüli magaságyásba, melyeket így nem kell trágyázni, vagy locsolni, mert a kasban lévő komposztanyag mindent pótol. Azóta már kis veteményest is telepítettünk mellé, s a kollégák is egyre jobban ügyelnek a helyes hulladékkezelésre. Nekünk jót tett a Greenius, bátran ajánlom másoknak is” – meséli Sárdi Dani, a Prezi bisztrójának vezetője.

 

A városias környezetre, szűk zöld felületekre kifejlesztett közösségi komposztáló és magaságyás ötlete Gömörszőlős falujából, az Ökológiai Intézet mintakertjéből származik, s már Budapest szerte is épült pár szemet is gyönyörködtető mintapéldány.

komposzt-kas-prezi-közösségi-komposztáló

Közösségi kompoosztálás a Prezi udvarán

Közösségi komposztálásra alkalmas komposztáló kasokat találunk még az alábbi helyszíneken:

Gellérthegy: Irka-firka játszótér (Hasznos Hulladék tanösvény),
Folprint Zöldnyomda udvara,
Herman Ottó Intézet,
Roger Iskola,
Zsámbéki Könyvtár,
ELTE Kollégium.

 

 

 

 

Komposztáló kas összeállítási melléklet és komposztálási kisokos letölthető a “Kiadványok” menüpont alól.